Zoeken

Schiedamse distilleerderij helpt ambulancepersoneel Rotterdam-Rijnmond ‘een handje’

Gepubliceerd op 24 maart 2020

Hulp uit onverwachte hoek voor het ambulancepersoneel van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Voor hen werd vandaag 600 liter handalcohol geleverd door distilleerderij Herman Jansen uit Schiedam.

De transparante vloeistof die bestaat uit alcohol, glycerol en gedemineraliseerd water wordt door ambulancepersoneel gebruikt voor desinfectie van de handen. Het familiebedrijf dat al  sinds 1777 gedistilleerde dranken produceert, maakt voor het eerst in haar 243 jarig bestaan alcohol dat niet geschikt is voor consumptie.

De afgelopen dagen is in de distilleerderij van Herman Jansen de handalcohol gemaakt in de tanks waar normaal gesproken dranken zoals: Gin, Rum, Whisky en Jenever worden gemaakt. De handalcohol is afgevuld in 20 liter vaten met een tapkraantje om zo kleinere flesjes op locatie te vullen.

Arjen Littooij, algemeen directeur van de VRR is er blij mee: “Een mooi initiatief! In deze tijden, waarin de schaarste aan goed materiaal groot is en onze voorraden erdoorheen vliegen, zijn we natuurlijk ongelooflijk blij met dit soort lokale en creatieve initiatieven. Het geeft een prettig gevoel dat we voor wat betreft handenontsmettingsmiddel voorlopig vooruit kunnen.”

Diederik Jansen, directeur Herman Jansen: “Toen ik werd benaderd door een kennis die werkzaam is bij AZRR met de vraag of wij op korte termijn konden voorzien in de behoefte van handenontsmettingsmiddel ging het balletje rollen. Wij hadden al onderzocht of wij een dergelijk product konden maken en konden dus snel reageren op de vraag. ”Het is voor Herman Jansen de eerste keer dat het bedrijf een desinfecterend product maakt en benadrukt de tijdelijke aard. “We zijn heel blij dat we ambulancemedewerkers van de AZRR een handje kunnen helpen. Het wordt niet onze corebusiness, dat is het verkopen van onder andere, de flessen Sonnema Berenburg uit Friesland, Bobby’s Gin uit Schiedam en het distilleren van prachtige dranken. Maar nu willen we ons maximaal inspannen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus.” De distillateur zal ook gaan leveren aan andere medische instellingen.