Zoeken

Arie Wijten: Een ambulance kan niet stilstaan, maar moet in beweging blijven

Gepubliceerd op 28 oktober 2020

Op dit moment delen wij volop mee in de malaise van de covid-crisis. We hebben er knap last van. Opnieuw staan onze ambulances te wachten met patiënten totdat het ziekenhuis hen kan opnemen. Dat gebeurt niet bij één of twee ziekenhuizen, maar overal. Dat kost veel tijd en capaciteit. Zolang het wachten duurt is de patiënt in goede handen. Maar het vervelende is dat er ergens alweer een volgende patiënt ligt, terwijl wij er niet heen kunnen, omdat de ambulance bij het ziekenhuis in de rij staat. Dat legt een grote druk op onze mensen. Een ambulance is tenslotte niet gemaakt om stil te staan, maar moet in beweging blijven.

Het aantal besmettingen neemt sneller toe dan we hadden verwacht. Ik hoop toch zo dat dit besef nu ook iets doet voor de maatregelen die zijn afgekondigd: dat we inzien dat we die gewoon moeten naleven en ons gezond verstand gebruiken. De cijfers tonen aan dat het opnieuw bloedserieus is. Dat betekent dat we nu echt moeten ophouden om die maatregelen ter discussie te stellen. Laten we daarmee ophouden en ze gewoon opvolgen!

Het valt niet mee, dat is duidelijk. Mensen ondervinden overal beperkingen in hun bewegingsvrijheid. Dat zorgt ook voor een toename van het aantal korte lontjes. Ook wij hebben daarmee te maken. Zeg maar eens tegen de familie van een covid-patiënt dat die niet mee kan in de ambulance. Of dat het dichtstbijzijnde ziekenhuis al vol zit. Iedereen staat onder druk. Daarom is het naleven van die maatregelen juist zo nodig. Want hoeveel erger moet het nog worden? Ik kan me er mateloos aan ergeren wanneer je hoort dat de politie weer een feest heeft opgebroken. Zulke feesten kunnen gewoon niet in deze tijd. We moeten echt door de zure appel heen bijten en het uitzitten. Alleen zo krijgen we dat virus er onder.

Ik vind dat we het binnen onze organisatie op dit moment goed doen en daar ben ik trots op. We zijn voortdurend op zoek naar verbeteringen. Zo hebben we een hulpstuk geïntroduceerd voor mensen met een bril die een mondmasker moeten dragen, zodat hun glazen niet beslaan. Ook hebben we een schoonmaakbedrijf in de arm genomen om de ambulances na elke covid-rit te ontsmetten. Zo’n bedrijf kan dat sneller dan wanneer we het zelf moeten doen. Toch zie je dat we in de frontlinie staan. Het ziekteverzuim loopt op, er wordt voortdurend een beroep op mensen gedaan extra diensten te draaien. Dat voert de druk verder op. Maar laten we alsjeblieft rustig blijven, ons verstand gebruiken en die maatregelen naleven. Ik hoop dat we zo straks toch rustig kerst kunnen vieren.