Zoeken

Versoepelingen oké, maar nog even gedisciplineerd blijven

Gepubliceerd op 4 mei 2021

Nu de eerste versoepelingen dit jaar van de corona-lockdown zijn ingegaan, ben ik erg benieuwd hoe het nu verder zal gaan. De avondklok verdwijnt. Terrassen mogen weer open, maar slechts van 12.00 tot 18.00 uur, dus alleen ’s middags. We mogen niet meer alleen, maar met twee mensen bij anderen op bezoek. Tja. Het zijn kleine versoepelingen, natuurlijk, maar het gevoel is dat er iets wordt versoepeld en dat telt. We zijn op de weg terug.

Dat het uitgerekend om deze versoepelingen gaat is een politiek besluit. Zo’n besluit is altijd een compromis. Dus we kunnen daar van alles van vinden, en dat doen we ook: de een vindt het niet ver genoeg gaan en volgens anderen rechtvaardigen de huidige besmettingscijfers die versoepelingen allerminst. Maar de politiek heeft dit nu besloten, dus we zullen zien hoe het uitpakt.

In de praktijk hebben we als ambulancedienst intussen te maken met oplopende wachttijden van onze ambulances bij de ziekenhuizen. Dat is een zorgelijke ontwikkeling. We kruipen nu al naar een percentage van tegen de 50, dus bijna de helft van onze wagens, die langer dan twintig minuten bij het ziekenhuis in de rij moeten staan. Die twintig minuten is de norm die we hanteren om onze dienstverlening goed gaande te kunnen houden.

Onze werkzaamheden lijden er nog niet onder. De responstijden blijven gelukkig op peil en dat is te danken aan al onze mensen die hun uiterste best doen om de dienst die we verlenen zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen. Daar ben ik trots op. Bovendien zijn we goed voorbereid, wanneer onverhoopt toch ‘code zwart’ zal intreden: de situatie waarin de ziekenhuizen het niet meer aankunnen.

Iedereen voelt de druk toenemen om versoepelingen door te voeren. Jongeren gaan de parken in en houden hier en daar vast nog wel eens een feestje. Meer mensen gaan weer naar hun werk. Je ziet om je heen dat de discipline om ons te houden aan de meest basale voorschriften aan het verslappen is. Dat is ook in onze eigen organisatie te bespeuren.

Toch moeten we die kant niet op. We hoeven niet heel fundamentalistisch te doen over die kernmaatregelen zoals handen wassen, in je elleboog niezen, met een snotneus niet de deur uitgaan, maar het gaat erom dat we gedisciplineerd blijven en die maatregelen toch in acht blijven nemen. Ook wie gevaccineerd is. Want je kunt wel gevaccineerd zijn, maar dan kun je nog altijd het virus aan anderen doorgeven.

Het vaccineren én het voortzetten van die discipline zijn van het grootste belang om dat virus er nou eindelijk eens onder te krijgen. Alleen zo kunnen we goed met die versoepelingen omgaan. Wanneer we ons daaraan blijven houden, des te groter is de kans dat we deze zomer eindelijk weer eens zorgeloos met vakantie kunnen gaan. Dus: nog even volhouden, hoe afgezaagd het inmiddels ook klinkt, en gedisciplineerd blijven, thuis en op het werk, dan ligt een mooie vakantie in het verschiet.

Arie Wijten

Directeur Ambulance Rotterdam-Rijnmond