Zoeken

Apparaat neemt deel reanimatie over binnen onze regio

Gepubliceerd op 30 augustus 2023

Alle ambulancevoertuigen van de ARR krijgen per 1 oktober 2023 een Mechanisch Thorax Compressie apparaat (MTC) aan boord. Dit geeft mechanische borstcompressies tijdens een reanimatie.

Op 29 augustus vond de officiële ondertekening van de aanbesteding plaats met fabrikant Corpuls. De MTC heeft diverse voordelen ten opzichte van handmatige compressies. Een mooie ontwikkeling om onze zorgverlening verder te verbeteren.

Ondertekening

ARR-directeur Arie Wijten (links) en Klaas Kamphuis, oprichter van fabrikant Corpuls, onderteken de overeenkomst. (Foto: Bart Buurmeester)

Tijdens een reanimatie wordt het apparaat bij de patiënt ter hoogte van de borstkas aangebracht. Daarna drukt het met een constant ritme het borstbeen in, ondersteund door meetapparatuur. Vooral tijdens het vervoer van de patiënt maakt de MTC hiermee het verschil, legt Verpleegkundig Specialist Floris Leenman uit. “Je staat niet veilig als je tijdens een spoedrit naar het ziekenhuis handmatig moet reanimeren. Daarnaast is het lastig om goede constante hartmassage toe te passen. Veiligheid én kwaliteit staan bij ons bovenaan.”

Rust bij een reanimatie

De MTC weegt zo’n 10 kilo, heeft een accu die 90 minuten meegaat en zit in een rugtas. Het apparaat is daardoor goed inzetbaar op locatie. “Ter plaatse zorgt de MTC voor rust. De kwaliteit van hartmassage door een persoon is meestal wel goed, maar bij de melding van een reanimatie komen vaak brandweer, politie en mogelijk burgerhulpverleners ter plaatse,” legt Floris uit. “Een flinke groep mensen.”

MTC in actie - close 250“Dan kan het al snel druk zijn in de ruimte. Vooral omdat men om de twee minuten moet aflossen bij de inspannende borstcompressies. De MTC neemt dit proces over. Zo zijn hoeven brandweer of politie niet meer tijdens de gehele duur van reanimatie aanwezig te zijn voor het geven van hartmassage. Dit scheelt paraatheid in de regio. En uiteindelijk kosten.” Het ambulancepersoneel heeft daarnaast meer ruimte om overzicht te houden om deze hoogcomplexe zorg te verlenen.

Impact op hulpverleners

De aanwezigheid van hulpverleners tijdens heftige incidenten, zoals een reanimatie, moet voor zover mogelijk beperkt worden. Het voorkomen van ‘netvliesvervuiling’ is een belangrijk bijkomend voordeel voor het gebruik van de MTC. “Een reanimatie is heftig. Dit soort gebeurtenissen kunnen een flinke impact hebben op aanwezige hulpverleners, die handmatig moeten reanimeren.”

Voor het gebruik van de MTC krijgen alle ARR-collega’s een volledige dag-training, zodat zij precies weten hoe het apparaat werkt en ook weten welke risico’s het apparaat heeft. Er is een test gehouden met 10 MTC’s in onze regio, waarmee al ervaring is opgedaan. Het is de bedoeling dat het apparaat straks bij iedere reanimatie, in een vroeg stadium, ingezet zal worden.

Goedkeuring door professionals

Voor de levering van deze MTC is een aanbesteding gehouden, waarop alleen Corpuls een geschikte inschrijving heeft gedaan. “Deze leverancier was de enige marktpartij die aan onze eisen en wensen kon voldoen en die ruimte had om het door ons gewenste aantal MTC’s te kunnen leveren,” zo legt inkoopadviseur Marion de Heer uit.

MTC in actie 1

Floris Leenman (rechts) demonstreert samen met een collega de werking van de MTC.

“Voor deze aanbesteding werk ik samen met onze inhoudelijke deskundigen, hun kennis is onmisbaar. Zij weten wat er nodig is en zij moeten ermee kunnen werken.” De ambulance-collega’s hadden in deze aanbestedingsprocedure een doorslaggevende stem. “Zij moesten echt tevreden zijn met dit apparaat, anders hadden we de opdracht niet gegund. Corpuls is daarmee de terechte winnaar.”

De MTC van Corpuls heeft volgens Floris een aantal voordelen ten opzichte van de concurrentie. “Zo kun je hiermee ook kinderen vanaf 8 jaar reanimeren door de instellingen aan te passen. En deze MTC kan verbinding maken met de hartmonitor. Daardoor zijn de pauzes van de borstcompressies zo kort mogelijk en verloopt alles optimaal en synchroon. Bij een reanimatie telt letterlijk iedere seconde.”

Floris en Marion benadrukken dat deze aanbesteding met een team van ervaren professionals binnen de VRR is gedaan. “Met elkaar zetten wij ons in om kwaliteit van zorg te optimaliseren.”