Zoeken

Collega aan het woord... Kevin

Gepubliceerd op 29 maart 2019

Dit is Kevin. Kevin is een van onze hoog opgeleide ambulanceverpleegkundige die dagelijks topzorg levert in ons verzorgingsgebied, Rotterdam Rijnmond!

Kevin; "Als ambulanceverpleegkundige ben ik samen met de ambulancechauffeur vaak als eerste zorgverlener ter plaatse bij de meest uiteenlopende situaties en zorgvragen.
De ambulanceverpleegkundige neemt zelfstandig medische beslissingen en moet samen met de ambulancechauffeur met momenten snel handelen in acute situaties. 
Tijdens de werkzaamheden werkt de ambulanceverpleegkundige samen met onder andere: huisartsen, politie, brandweer, ziekenhuizen en het mobiel medisch team.
 Samen met de ambulancechauffeur ga ik op pad, beleven we dingen, en maken we het nodige mee. Dat is echt het leukste van het werk.

Zo breed mogelijk opgeleid

Na de middelbare school ben ik de opleiding voor verpleegkundige gaan volgen. Tijdens deze opleiding heb ik verschillende stages gelopen om zo breed mogelijk opgeleid te zijn. Ik ben ooit begonnen in de ouderenzorg in een verzorgingshuis.Na mijn opleiding tot verpleegkundige heb ik ervaring opgedaan op de afdeling chirurgie en heb ik ook gewerkt als verpleegkundige op de ambulance in Antwerpen. Enkele jaren later ben ik de opleiding gaan volgen tot spoedeisende hulp verpleegkundige en ben ik na mijn opleiding vrij snel doorgestroomd naar de ambulancedienst.

Intensieve opleiding

De opleiding tot ambulanceverpleegkundige duurt ongeveer 7 maanden. In deze maanden doorloop je een traject van 23 lesdagen op de Academie in Harderwijk. Het is een intensieve opleiding waarbij je in de praktijk begeleid wordt door een praktijkbegeleider. Tijdens de opleiding leer je snel kritieke gezondheidsbelemmeringen te ontdekken en te behandelen. Ook niet-technische vaardigheden worden aangeleerd tijdens de opleiding. Aan het einde van de opleiding ben je bekwaam om zelfstandig het vak uit te oefenen. Ik heb de functie van ambulanceverpleegkundige altijd al geambieerd. Gedurende mijn carrière in de zorg heb ik hard aan mijn weg “getimmerd” om deze functie uit te kunnen oefenen.

Wat mijn werk zo leuk maakt? Elke dag is anders!!

De start en het einde van de werkdag is altijd op dezelfde plek en wat wij in de tussentijd doen verschilt per moment en kan ook elk moment omschakelen. Met de ambulancechauffeur rijden wij met onze ambulance naar uiteenlopende situaties en zorgvragen. Denk hierbij aan een gevallen fietser, een ziek persoon of het overplaatsen van een patiënt van A naar B. Tussen de ritten door (op momenten dat er geen melding binnenkomt) rijden wij naar een ambulancepost. Deze ambulanceposten liggen her en der verspreid in de regio. Daar wachten wij op een eventuele volgende melding. De variatie in de ritten en dat elke dag anders is maakt het werk als ambulanceverpleegkundige zo leuk!

Dynamische stad, Rotterdam

In mijn werk als ambulanceverpleegkundige in een grote stad als Rotterdam krijg je elke dag onder andere te maken met verschillende culturen en levensstijlen. Doordat Rotterdam zo een grote dynamische stad is, sta je het ene moment in de binnenstad en het andere moment in de polder/industrieterrein. Hierdoor maak je veel diverse en soms heftige situaties mee. De heftige situaties zijn niet altijd leuk en kunnen nog weleens indruk op je maken, maar naar mijn mening is dit wel inherent aan het werk als ambulanceverpleegkundige.

De samenwerking met de ambulancechauffeur moet goed zijn om hoogwaardige ambulancezorg te bieden. Samen met de ambulancechauffeur vorm je een team en als team werk je samen. Om onze skills up-to-date te houden trainen wij samen en proberen we een rit zoals wij dat noemen tussentijds of achteraf samen te evalueren.

Elke dag is een uitdaging!

Elke dag is een uitdaging! Je weet van te voren niet wat je mee gaat maken. Mijn grootste uitdaging is dan ook om het vak zo lang als dat mogelijk is te kunnen blijven uitoefenen. Het is zo leuk! Werken in Rotterdam Rijnmond is ronduit fantastisch! Je staat 24/7 paraat om hoogwaardige ambulancezorg te leveren voor ruim 1.2 miljoen inwoners in het Rijnmond gebied. De regio heeft onder andere een ingewikkelde infrastructuur, een van de grootste havens ter wereld, en een luchthaven. Genoeg te beleven dus!

Mooiste functie binnen de zorg

En nieuwe collega's? Wees welkom, we kunnen nog genoeg nieuwe collega’s gebruiken! Twijfel je en ben je al gespecialiseerd verpleegkundige? Vraag dan een stage aan bij de ambulancedienst. Je ervaart dan het vak van dichtbij. 
Ik vind persoonlijk het vak van ambulanceverpleegkundige een van de mooiste functies binnen de zorg!