Zoeken

Arie Wijten: We moeten allen deel zijn van de oplossing het virus te verslaan

Gepubliceerd op 15 oktober 2020

We zitten door het corona-virus weer midden in een crisis. Dat maakt het voor onze mensen ingewikkeld. Aan de ene kant is er de werkdruk, die steeds groter wordt. Tegelijk neemt ook de mentale druk toe. Die combinatie maakt het werken allerminst eenvoudiger. Sterker nog: het leidt er soms toe dat we niet meer die zorg kunnen leveren die we willen leveren en die iedereen van ons verwacht. Dat legt een enorme druk op de collega’s van de meldkamer en in de ambulances.

We kunnen deze crisis alleen doorkomen, wanneer iedereen zich bewust is van zijn eigen verantwoordelijkheid en daarnaar handelt. Dus: ons strikt houden aan alle maatregelen die bijna afgezaagd klinken, maar toch heel erg nodig zijn. Anderhalve meter afstand houden, handen wassen en ga zo maar door. Al die maatregelen moeten we blijven eerbiedigen, alleen zo krijgen we dat virus eronder. Daarnaast moeten we ons houden aan minder conventionele maatregelen. Zoals het schoonmaken van de ambulances, wanneer er een corona-patiënt is vervoerd. De auto’s reinigen met alcohol en chloor, ook al kost dat veel tijd, om te voorkomen dat een volgende patiënt besmet raakt. En mondmaskers dragen in alle openbare ruimtes waar we komen.

In onze organisatie is het nu echt volop code oranje. Dat is niet leuk. We moeten afstand houden tot de patiënt. Een vriendelijke arm om de schouder, om hem of haar te ondersteunen – het kan nu even niet. De situatie verslechtert en we hebben er last van. We zitten alweer aan zo’n twintig procent van de ritten die covid-gerelateerd zijn. Dat is een op de vijf ritten. De ziekenhuizen liggen vol, de ic’s nog niet helemaal, maar daar kunnen we op wachten. Het aantal overplaatsingsritten stijgt. De zorgvraag neemt toe en dat betekent dat er een voortdurend gevecht ontstaat tussen het gevuld krijgen van de roosters en de beschikbaarheid van het personeel.

Ik maak me ernstig zorgen. De situatie is vergelijkbaar met die in het voorjaar, ik vrees zelfs dat het nog erger wordt. Hebben we daar iets van geleerd? Ik denk dat we allemaal onderdeel moeten willen zijn van de oplossing. Wanneer je je goed aan alle maatregelen houdt, dan biedt dat kracht om het virus er onder te krijgen. Natuurlijk, het ligt in onze aard kritisch te zijn op het gezag. Dat is een groot goed, maar daarover gaat het nu niet. Ik zou zeggen: doe alles wat je kunt! Hou je aan de maatregelen! Dan ben je een deel van de oplossing en niet een deel van het probleem. Het gaat tenslotte om onze gezondheid, het belangrijkste dat er is.

Arie Wijten

Directeur Ambulance Rotterdam-Rijnmond