Zoeken

Alles staat in het teken van corona, maar we gaan toch gewoon door

Gepubliceerd op 16 maart 2021

Het is half maart, de lente zit er aan te komen. Wat zou het toch mooi zijn wanneer we rond eind maart weer eens op het terras kunnen zitten en kunnen genieten van de zon! Het is voorlopig nog altijd doorbijten, maar zo’n vooruitzicht geeft de burger moed. Dat het met het vaccineren de goede kant uit gaat, is in de huidige cijfers terug te zien. Het vaccin is echt onze way out uit de coronacrisis.

De scholen zijn weer open. Daar zie je de besmettingen wel wat toenemen, maar dat zijn niet de mensen die op de intensive care komen te liggen. Dat zijn toch vaak de meest kwetsbaren onder ons. Het zou mooi zijn, wanneer we door ons aan de maatregelen te houden en met het op grote schaal vaccineren, die voorspelde derde golf voor ons uit kunnen duwen, zodat we er zo min mogelijk last van zullen hebben.

Wanneer die derde golf komt, dan zijn we daar goed op voorbereid. Dat doen we door operationele maatregelen te nemen en door te zorgen voor een maximale bezetting. Maar ook hebben we de afgelopen weken goede afspraken gemaakt met de ziekenhuizen in onze regio. Het komt er op neer dat de artsen in het ziekenhuis bepalen wie er wordt opgenomen. Dat is een goede afspraak, omdat die beslissing bij de ziekenhuizen ligt en niet bij ons als ambulancedienst. Wij zijn er om iedereen zo goed mogelijke zorg te verlenen. Wanneer je over deze kerntaken geen duidelijke afspraken maakt, dan zit straks iedereen naar elkaar te kijken, als de nood aan de man komt. Daarom ben ik tevreden dat die afspraken er nu zijn.

Tja, het lijkt alsof het alleen maar corona is dat de klok slaat. Dat is ook wel zo, maar intussen gaat onze organisatie toch gewoon verder. Er is net groen licht gekomen voor het opzetten van twee nieuwe posten, in Oostvoorne en in Spijkenisse. Dat zal de spreiding van de ambulancezorg op Voorne-Putten ten goede komen. Als alles gaat zoals verwacht, dan gaan die posten in de loop van het jaar open. Ook het uitbreiden van het aantal slimme stoplichten is voor ons van belang. Het betekent dat onze wagens automatisch groen licht krijgen en er minder ongelukken gebeuren.

Verder beschikken we over een nieuw intranet, dat sneller en moderner werkt dan het vorige. Dat is voor veel van onze medewerkers een flinke stap vooruit. Bovendien werken we sinds 6 maart aan een proefproject met een meldkamer waarin alle medische zorg is verenigd. Centralisten van de ambulancedienst, van huisartsenposten, GGZ en andere voorzieningen zitten daar bij elkaar. Zo kan onmiddellijk de juiste zorg op een melding worden geleverd zonder dat er, zoals vroeger, meteen een ambulance wordt gestuurd. Het is een proef van een jaar, maar ik durf nu al te zeggen dat het alles in zich heeft om een groot succes te worden.

Arie Wijten

Directeur Ambulance Rotterdam-Rijnmond