Zoeken

De nieuwe tijd komt nu echt in zicht!

Gepubliceerd op 9 april 2021

Het is raar om te zien hoe alles, ook in onze organisatie, nog steeds in het teken van corona staat. Corona bepaalt de agenda. Vanochtend sprak ik nog een vlog in om degenen die bij ons hun diploma hebben gehaald hartelijk te feliciteren. Een diploma halen behoor je te vieren. Normaal gesproken met een diploma-uitreiking. Maar nu moeten ze dat alleen vieren. Dat blijft toch gek.

Intussen discussiëren de deskundigen met elkaar wanneer zich de piek van de derde golf zal aandienen. Maar we horen ook dat die piek, wanneer die komt, niet tot 1400 bezette bedden op de intensive-care afdelingen van de Nederlandse ziekenhuizen zal leiden, maar eerder tot 800. Het is mooi, wanneer we door ons goed aan alle maatregelen te blijven houden die derde golf zo weten te onderdrukken.

Hoe dan ook: wanneer de derde golf toch komt en er sprake is van ‘code zwart’, dan zijn wij daarop voorbereid. We zijn er klaar voor alle mogelijkheden te bieden die nodig zijn. Ik had het daar in mijn vorige bericht al over. Een van de mooie dingen is bijvoorbeeld dat er intussen ook afspraken gemaakt zijn met de brandweer. Brandweerchauffeurs staan klaar om bij te springen op ambulances, wanneer dat nodig mocht zijn. Dat zijn natuurlijk situaties waarin we nooit terecht willen komen, maar mocht het gebeuren, dan is het goed dat die afspraken er zijn. We kunnen het aan!

Pasen ligt net achter ons. Door het barre weer was het niet het feest van het licht dat we doorgaans zijn gewend. Toch heb ik er alle vertrouwen in dat alles de komende zeven weken beter gaat worden. Wanneer het inentingsprogramma goed op doorzet, zal dat enorm schelen. Vaccineren is onze uitweg uit de crisis. Het is jammer dat er steeds vertraging optreedt. Ik citeer dan graag een van onze mensen, die zegt: ‘In tijden van crisis schil je de aardappels met een bijl.’ We moeten daarin echt doorpakken.

Wanneer we dat doen, dan kunnen we over zeven weken, met Pinksteren, heel ver zijn. We zien nu al hoe in Engeland terrassen open gaan en musea de deuren openen. Het is om jaloers op te worden. Maar de voortekenen zijn ook hier gunstig. De fieldlabs, de experimenten om weer mensen bij evenementen toe te laten, zijn stuk voor stuk succesvol. Er komen deze maand nog meer van zulke experimenten. Bij het Eurovisie Songfestival, ook rond Pinksteren, mogen al 3000 bezoekers aanwezig zijn.

Dit is het laatste stukje van de marathon. Of van het langebaanzwemmen. Natuurlijk, ook in de laatste honderd meter kun je nog kopje onder gaan, maar het einde van die rare tijd komt binnen handbereik. Iedereen werkt daar hard aan. Ook bij ons. Mensen draaien veel diensten en gelukkig zijn we weer met scholingen begonnen. Dat moet, want anders lopen we ook daar achterstanden op. Het is nog even aanpoten en volhouden, maar de nieuwe tijd komt nu echt in zicht!

Arie Wijten

Directeur Ambulance Rotterdam-Rijnmond