Zoeken

Bij uiterste nood brandweer in de ambulance

Gepubliceerd op 19 april 2021

In het uiterste geval kunnen brandweerlieden plaatsnemen achter het stuur van een ambulance. Om voorbereid te zijn op ‘code zwart’, het ergst denkbare corona-scenario, bereidt Ambulance Rotterdam-Rijnmond draaiboeken voor.

Eén van de scenario’s is een hoge uitval van ambulancepersoneel. Voor dat soort scenario’s krijgen brandweercollega’s nu de basisbeginselen uitgelegd om een ambulance te kunnen besturen.

Korte cursus

“Aan het vak van ambulancechauffeur gaat een volwaardige opleiding vooraf”, benadrukt Peter Verduijn, manager operationele ambulancezorg. “Met een korte cursus kun je leren hoe je een ambulance bestuurt, maar de expertise van een ambulancechauffeur omhelst veel meer dan autorijden”.

De draaiboeken worden alleen ingezet in het aller slechtste scenario. “Als ambulancedienst willen we de beste zorg leveren voor onze patiënten”, vervolgt Verduijn. “Een verpleegkundige en een ambulancechauffeur zijn een team, die zorgen samen dat een patiënt veilig in het ziekenhuis aankomt”. Het inzetten van andere chauffeurs is een noodoplossing die de ARR nooit hoopt te hoeven gebruiken.


Brandweer- & ambulancecollega's werken vaker samen. Foto van voor de coronacrisis.