Zoeken

First Responders Biketeam ARR krijgt vorm

Gepubliceerd op 23 maart 2022

Afgelopen vrijdag hebben de collega’s van het First Responders Biketeam de tweede fase van de sollicitatieprocedure afgerond. De Bikedag bestond uit een training in onder andere fietsbeheersing, waaronder het maken van een noodstop, bochten, bewegen tussen publiek en trappen op en af. De dag werd afgesloten met een praktijkexamen. Alle collega’s hebben dit met een goed resultaat afgerond.

First Responders Bikers zijn ambulancechauffeurs en ambulanceverpleegkundigen die naast hun werkzaamheden op de ambulance ook gebruik maken van de fiets. Een First Responder voorziet in reguliere ambulancezorg en is een aanvulling op de Rapid Responder in de auto en op de motor. In principe zijn de bikers in de gehele regio Rotterdam-Rijnmond inzetbaar, maar vooralsnog worden ze ingezet in het grootstedelijk gebied.

Een biketeam bestaat uit een volledige ambulancebemanning welke elk een eigen, speciaal daarvoor ontworpen ambulancefiets bezit. Biketeams zijn wendbaar en kunnen zich gemakkelijker en veiliger verplaatsen tussen bijvoorbeeld winkelend publiek. De patiënt kan na stabilisatie door het team vervolgens zijn eigen weg gaan of vervoerd worden door een opgeroepen ambulance.

De biketeams beschikken onder andere over een zogeheten locator, portofoon, pager en een telefoon. De biketeams zijn voorzien van kwalitatief goed materieel, te weten een sterke onderhoudsarme fiets in herkenbare ambulancekleur en striping, een fietshelm en tassen voor de medische inventaris. Ook een Corpuls hartmonitor maakt onderdeel uit van de uitrusting. Door de inzet van het First Responder Biketeam kan in drukbezochte gebieden eerder worden gestart met noodzakelijke zorg. Mocht er vervoer naar een zorginstelling nodig zijn, dan kan alsnog overdracht aan een reguliere ambulance plaatsvinden

We gaan nu hard verder met de voorbereidingen en hopen 10 april met één team aanwezig te zijn tijdens de Rotterdam Marathon 2022.