Actueel

Op dit moment delen wij volop mee in de malaise van de covid-crisis. We hebben er knap last van. Opnieuw staan onze ambulances te wachten met patiënten totdat het ziekenhuis hen kan opnemen.

Onze kerntaak als Ambulance Rotterdam-Rijnmond is het leveren van tijdige en kwalitatief goede patiëntenzorg. Daar zijn allerlei protocollen, (branche)richtlijnen en kwaliteitskaders voor. Deze zijn allemaal opgesteld vanuit het professionele perspectief. Daarnaast hebben we natuurlijk ook het perspectief van de patiënt. Patiënten zijn immers ervaringsdeskundigen. Door patiënten actief te betrekken bij het ontwikkelen van beleid, kan de zorg nog beter worden afgestemd op de wensen en behoeften. Maar hoe betrek je patiënten op zo’n manier dat het toegevoegde waarde heeft?

We zitten door het corona-virus weer midden in een crisis. Dat maakt het voor onze mensen ingewikkeld. Aan de ene kant is er de werkdruk, die steeds groter wordt. Tegelijk neemt ook de mentale druk toe. Die combinatie maakt het werken allerminst eenvoudiger. Sterker nog: het leidt er soms toe dat we niet meer die zorg kunnen leveren die we willen leveren en die iedereen van ons verwacht. Dat legt een enorme druk op de collega’s van de meldkamer en in de ambulances.

Vanaf vandaag beschikken we over een nieuwe naam en een daarbij behorende nieuwe huisstijl. Als organisatie zijn we het afgelopen jaar volop in beweging en met de toekomst bezig geweest. We hebben de huidige huisstijl opnieuw onder de loep genomen en gekozen voor een nieuwe naam en een daarbij bijbehorende frisse nieuwe huisstijl ontwikkeld.

Vanaf heden nemen we liever geen familie meer mee naar het ziekenhuis, de uitzondering geldt voor patiënten die mogelijk overlijden of kinderen. De ziekenhuizen hanteren een streng deurbeleid en er mag maar 1 bezoeker per patiënt maar binnen. Met meerdere mensen naar het ziekenhuis komen heeft dus geen zin.

Omdat het gebied waar ik met vakantie was de dag van vertrek van geel naar oranje kleurde, heb ik veertien dagen volgens de regels thuis in quarantaine doorgebracht.

Als ambulancezorgprofessional kom je in aanraking met veel verschillende mensen. Je komt bij mensen thuis om de noodzakelijke hulp te verlenen. Je ziet soms dingen waar je je zorgen over maakt.

Er wordt regelmatig te snel of onterecht naar de huisarts of 112 gebeld. Daarnaast is het voor een patiënt door het vele aanbod niet altijd duidelijk waar hij of zij terecht kan met een zorgvraag of belandt een patiënt op de verkeerde plek.


Op dit moment geldt dat je als familie/begeleiding mee mag in de ambulance mits je geen corona gerelateerde klachten hebben. Omdat we in de ambulance geen 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden moet je als familie/begeleiding gebruik maken van een eigen mondkapje. Zorg daarom dat je deze beschikbaar hebt. Heb je dit niet dat kunnen we je helaas niet meenemen.