Actueel

Op dit moment geldt dat je als familie/begeleiding mee mag in de ambulance mits je geen corona gerelateerde klachten hebben. Omdat we in de ambulance geen 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden moet je als familie/begeleiding gebruik maken van een eigen mondkapje. Zorg daarom dat je deze beschikbaar hebt. Heb je dit niet dat kunnen we je helaas niet meenemen.

Met deze column wil ik je graag een inkijkje geven in het werk van de ambulancedienst in deze regio.

De acute zorg in Nederland is complex georganiseerd en heeft te maken met vele schotten, zo ook in regio Rotterdam-Rijnmond. Terwijl er vergrijzing plaatsvindt raakt men steeds meer gewend aan de 24/7 economie.

Afgelopen mei heeft het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) unaniem besloten om AmbulanceZorg Rotterdam-Rijnmond (AZRR) volledig op te laten gaan in de VRR. Dit houdt in dat alle medewerkers en materieel per 2 januari 2021 overgaan naar de VRR en beschikt de Rijnmond regio over één geïntegreerde ambulanceorganisatie.

De COVID-19 pandemie die begin maart 2020 ook Nederland in volle hevigheid heeft getroffen heeft geleid tot aangepaste richtlijnen om hulpverleners en slachtoffers zo goed mogelijk te beschermen.

Wist je dat we vorig jaar ruim 85.000 spoedritten hebben gereden en meer dan 30.000 ritten besteld vervoer?

Het is voor iedereen aanpassen in deze tijd, maar zowel op de meldkamer als op de ambulance gaan de collega’s voor maximale patiëntenzorg! Dit is uiteraard niet anders dan anders, maar de wijze waarop wel, vertelt onze collega Peter. “Bij iedere melding stelt de aanname centralist bepaalde vragen om na te gaan of we mogelijk te maken hebben met een COVID besmetting. Wij zijn op de meldkamer natuurlijk de eerste stap naar zo veilig mogelijk werken.”

Vandaag hebben wij ons jaarverslag gepubliceerd! Naast een inhoudelijke terugblik op het kalenderjaar 2019 hebben we ervoor gekozen om deze publicatie te illustreren met actuele foto’s vanuit de ambulancezorg tijdens de coronacrisis.

Patiënten aan wie spoedeisende- en/of planbare ambulancezorg is verleend, waarderen deze zorg gemiddeld met een 9,1. Dit blijkt uit het tweede landelijke onderzoek van het Nivel naar ervaringen van patiënten met ambulancezorg.

Ook in ons bedrijf gelden de regels die voor iedereen gelden. Werk thuis als je kan, houd je aan de 1,5 meter onderlinge afstand en blijf thuis als je ziek bent. Klinkt simpel, maar die 1,5 meter levert soms toch wel dillema’s op.